Kirken er åbent for besøgende alle dage fra 7.30 - 18.00, dog ikke ved kirkelige handlinger.
Vium er nok i sær kendt i det Danske land, fordi Sten Steensen Blicher blev født i Vium præstegård den 11. oktober 1782.
Vium kirke er opført på et højdedrag, hvor der antagelig har været et hedensk offersted. måske heraf navnet Vium - et viested.
Ca. år 1150 er middelalderfolket gået i gang med at bygge den nuværende kirkes kor og skib af tilhuggede granitkvadre i romansk stil. Måske er de to afdelinger opført i to tempi.
Det 15 meter høje tårn er bygget i gotisk stil af munkesten i 1400-tallet. Muligvis er våbenhuset bygget på samme tid. I 1930 - 1931 blev kapellet indbygget i nordre kirkeside i forbindelse med en større kirkerestaurering.
Oprindelig var der bjælkeloft både i kor og i skib. Men antagelig på samme tid, som tårnet blev bygget, blev skibet forsynet med 2 buer i sengotisk spidsbuestil.
Kalkmalerierne stammer fra 1500 tallet. Omkring år 1700 er malerierne blevet overkalkede. Ved en stor og gennemgribende kirkerestaurering 1967 - 1968 blev de atter afdækkede og repareret.
I østre hvælving ses nu motiver af apostle stående på en ring, der symboliserer jordkredsen. Rækkefølgen i solens retning begyndende fra øst er Peter med Himmerigets nøgler, Andreas, Johannes, formodentlig Thomas, Mathæus, Jakob og Bartholomæus. Disse apostle bærer hver især det våben, hvormed det menes, de blev henrettet. Der er ikke enighed, om manden med korset er billedet af Jesus eller Filip. Figurerne i venstre hvælving forestiller tilsyneladende kvinder, evt. helgener. Mest tydelig ses motivet af (Sct) Cecilia.